tisdag 2 juli 2013

Grav 12, Skogome

Nu börjar analysen så sakta bli färdig. Jag kan utan att överdriva nog säga att gravarna från Skogome är de brandgravar som till mängden olika analyser, gamla och nu framtagna, är de mest noggrant undersökta som jag stött på. Men ännu en gång ska jag analysera dem innan de plockas ned och försluts en sista gång. 

Jag vill idag dela med mig av en grav som det råder ganska lite tvekan om vad som finns i den. Jag kommer inte lägga upp några bilder på skelettmaterialet då jag varken har rättigheterna eller egentligen vill bidra till mängderna med bilder av mänskliga kvarlevor på nätet. Hur som helst...


Grav 12
Nordin´s notering: 
"Myllan var här endast 10 cm djup. Därunder var en fläck af aska 25 cm vid och 15 cm djup. Härunder stod ett lerkärl med utsvängd kant, söndersprucket. Det hade hållit omkring 18 cm i vidd och 10 cm höjd. Några mycket små brända benskärfvor hittades i botten, eljest intet". 

I det ena hörnet av tändsticksasken från Wenersborgs Tändsticksfabrik av limmat papp och trä låg 11 små tunna benbitarna och skramlade. De var alldeles kritvita och uppkommer inte ens till 2 gram. De såg först inte ut att vara så mycket för världen, men snart kunde jag urskilja ett flertal fragment av skalltak och rörben från en mycket liten individ. I asken ligger ett spädbarn som förmodligen inte upplevt 1 års ålder. 


Nog anade arkeolog Fredrik Nordin när han grävde fram det lilla kärlet att häri låg någon mycket liten och placerade de små benen i tändsticksasken. Stor, eller man kanske ska säga lika stor, omsorg som vid gravsättningen av de vuxna individerna på gravfältet hade visats det lilla barnet. Liksom alla individerna på gravfältet har barnet kremerats och sedan placerats i ett lerkärl av grovt gods som nedsatts i jorden på samma sätt som de andra. Ovanpå kärlet har man sedan av askfläcken att döma samlat resterna från gravbålet. Förmodligen har också själva kremeringen ägt rum på eller invid platsen för placeringen av kärlet. Vad som kan ha lett till barnets alldeles för tidiga död går enbart att spekulera i. Kanske var det komplikationer vid födseln eller kanske förolyckades barnet av andra anledningar. Några idag bevarade gåvor kan inte ses men har kanske i trä eller annat organiskt material funnits. Vad kan ett så litet barn för snart 2 500 år sedan tänkas ha fått med sig?
Det är såklart inte svårt att beröras av den lilles öde, men kanske kan man trösta sig något med att barnet en gång troligtvis varit älskat och saknat av både familj och samhälle. 



måndag 1 juli 2013

Uppsala Universitet Campus Gotland

Från och med idag kl 08.00 eller ja 08.15 med akademisk kvart inräknad finns inte Högskolan på Gotland längre. Nu är vi en del av Uppsala Universitet under beteckningen Campus Gotland. Undrar hur lång tid det kommer att ta innan jag slutar säga högskolan. Förmodligen aldrig.