fredag 11 januari 2013

Dela med sig

När man som Osteolog får chansen att vara vid en institution med sitt egna forskningsprojekt får man även möjligheten att dela med sig av sina kunskaper.  Jag har under studietiden valt att specialisera mig på framförallt forntida brandgravar, alltså brända ben. Analyser av detta material är starkt förknippat med stora svårigheter för Osteologen. Skeletten är starkt fragmenterade och eldens inverkan på benen är omfattande på många sätt. Under mina uppsatsarbeten har jag analyserat ett mindre antal brandgravar ur olika skelettmaterial. I de enskilda gravarna har karaktärer som ger en uppfattning om individens kön och ålder vart väldigt få. Därför har jag valt att inte säga att individen är kvinna eller man. Men med chansen att nu studera ett helt gravfält, en population, kan detta nu göras i en annan utsträckning. Denna gång kan jämförelser mellan individerna göras och hela populationen studeras som en enhet.

De stora svårigheterna med bedömningarna manar till en utveckling av de metoder osteologen använder sig utav. Detta har jag tagit till mig, och har därför gjort en del undersökningar och kommit fram till olika saker som jag nu kan arbeta vidare med. En metodutveckling kommer dock att ta lång tid att göra och stora mängder ben kommer att behöva analyseras. Så under den tid jag som verksam får möjligheten att undersöka olika brandgravsmaterial får informationen sakta samlas in. 

Om just mina undersökningar och det jag kommit fram till så här långt har jag idag föreläst om. Det var blivande Fil.Kand. i Osteologi och arkeologer som studerar Osteologins grunder som närvarade. Klart det var nervöst men när man är säker på sin sak finner man snart orden. 
Det finns en sorts överhängande skyldighet inom vetenskapen att faktiskt dela med sig av den kunskap man vunnit. Det är på detta sätt driver man forskningen framåt och jag känner nu att jag tagit detta ansvar. En metodövning med studenterna väntar i eftermiddag, och fler föreläsningar i vår, det ska bli kul. 

Här kommer lite bilder från denna gång. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar